Kde žijeme
Dita P. snídá s Blankou M., a je u toho M.D.Ch.

Přijala pozvání na snídani a z Prahy dorazila na Šumavu. Já tomu nejdřív moc nevěřila a pak… stojím s pusou dokořán mezi dveřmi, rozcuchaná, upocená od trouby, bo od 4 hodin peču bochníky na dnešní objednávky, a ze stejného důvodu jako čuně upatlaná. Mám tu návštěvu z hlavního města :-), slavnou kuchařku, autorku kuchařských bestsellerů a tu, co na ní kouká půlka republiky, když běží její televizní vaření :-)

Ahoj, tak jsem tady, budeme si tykat, jo? Drcne do mě Dita Pecháčková, já odrolím mouku z ruky do tepláků a… jé jasně, to bude super, ahoj, Blanka, moc ráda tě poznávám a u nás vítám! No jo, píšeme si, já obdivuju, co Dita dokázala, miluju její porcelán a občas do sebe kamarádsky e-šťouchneme, ale n.a.ž.i.v.o? U nás v lese?

Pak se hodinu povídalo, snídalo a taky jsem dostala další makový porcelánový dárky! Báječné ráno s báječnými lidmi! Děkuju Ditě a Markovi a Davídkovi, a také Dity mamince za moc milou návštěvu!

Jo, a  pokud Tě zajímá čí  že to jsou v názvu článku iniciály M.D.Ch., pak věz, že je to TEN, kdo naše dnešní setkání zprostředkoval... Můj Domácí Chleba :-)

 
50 000 Kč na ruku, dobrému cukráři!

Odměnu dobrých šéfkuchařů… na ruku špičkovému cukráři, jehož práce, dílo, srdce a přístup k životu, jehož mysl, ruce a nadšení… mě posadí na prdel.

Ale kdepak, nehledám vůbec profíka, co se pyšní roky tam a roky támhle, co bude umět srdceryvně vyprávět o tom, kde pekl, a kde ho vypekli či koho vypekl on, ale… cukráře, který respektuje pravidla hry zaměstnavatele i baží po rozletu a kreativitě, což si vůbec neodporuje. Hledám cukrářku, či cukráře, kterému budu co měsíc dávat balík, a také mu co měsíc tuze a moc děkovat. Takového, pro kterého bude čest být u nás, a kterému budu mít tu čest koukat pod i na ruce.

 

Pojď se mnou dělat nejvyšší cukrařinu, ale pro běžné hosty, pojď se mnou za dalším sebevzděláváním v Čechách i za hranicemi, pojď se mnou, jsme v našem oboru nejlepší na světě…, a chceme posunout i cukrárnu dále a výše :-) A to je slovo do pranice!

Nástup možný ihned!

Myslíš, že na to máš, že to dáš, že to jsi Ty?

Tak pošli CV a foto na:

Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

 

A bonus navíc, tyhle krásný rty, zdobený naší malinovou marmoškou, tu budeš v létě potkávat denně :-) mnohokrát!

 
Po nedávno otevřené restauraci… Blanka v sobotu otevře i „chlebárnu“

Bohužel, opět jen a pouze na jeden den! Ale celou páteční noc budeme péct z našeho kvásku fešáky necelokilový voňavoučký, řádně pomalovaný, rozpraskaný bochníky ze Šumavy!

Kdo bude mít na Srní cestu, může si bochníček (předem emailem) objednat a dokonce si vybrat, zda kůrku svrchní se srdíčkem, nebo sluníčkem :-)

Rezervované chleby budou k vyzvednutí v (tuto) sobotu 28. května od 10:00h, po celý den.

Cena 75 Kč.
Kvásek zakládá a krmí Meruňka, a chlebík pro vás celou noc, mimo „odstávek“ na kojení, bude též péct vlastnoručně a vlastnopecně!

Tak tedy, objednávejte, protože s kusem másla a pořádnou marmeládou, nebo medem z naší nabídky, s krajáčem plnotučného či hrnkem melty, to bude snídaně králů!

Síťovky jsou zase IN, tak je přijďte o víkendu naplnit!

V sobotu si k marmeládám, jako Klárka z fotky, do síťovky můžete přidat i exkluzivní bochníček se srdcem či sluníčkem!

 
Jedeme pro citrony, objednávejte!

Přátelé, kamarádky, followeři, holky marmeládový, moje čarodějky... nedá se nic dělat.
Ten post o hnusných citronech v Coopu z dnešního rána mě rozčílil tam moc, že za chvilku vysílám naše Marmeládové Volvo do jižní Itálie... costiera Amalfitana! Jasně, i pro nás, ale ať můžete i vy, po lednové akci s pomeranči, zažít také citron jinak :-) Volvo s panem P. to dají na otočku!

MŮŽETE SI OPĚT OBJEDNAT, objednávky přijímáme příštích 24hodin!

Odběry tuto sobotou a neděli ve Slunečné kavárně od 9:00 do 20:00. Nelze posílat.

Ale budou holt za peníze :-(, ta cesta není zadarmo. Díky za pochopení.

Předpokládám, že se dostaneme na cca 120-130 Kč za kilo.

Kvalita? Mnou garantovaná.

Objednávky emailem, kila zatím nelimitovaná, tedy pro soukromou spotřebu :-)

 
Prostý chléb holky z lesa

350g pšeničné mouky
150g žitné mouky
1 vrchovatá lžíce kvásku domácího (cca 40g)
350ml vody
10g soli
½ lžičky mletého kmínu
½ lžičky celého kmínu

Vše smíchám v robotu pohromadě, cca 5-6 minut. Ruce si odpočinou a hnětací hák umí totéž co ony, a stejně dobře. V pokojové teplotě necháme přikryté strečovkou cca 10 hodin. Pod utěrkou by těsto zbytečně vyschlo a oschlo.

Poté pořádně prohníst rukama, třebas pět minut, udělat bochník a nechat v ošatce s utěrkou vysypanou moukou cca 2 - 3 hodiny. Pěkně zvětší objem, téměř o polovinu, zakulatí se a je prostě parádní :-) Před vložením do trouby mohu vrchní stranu „pomalovat“ žiletkou nebo skalpelem. Nožem to moc nejde. V mém případě maluju srdíčka, a pan P. si vlastní bochník vyzdobil… po svém :-) Chlap.

Rozpálíme troubu na 250, ohřejeme plech na pečení a pod ním na dně trouby mám malinký plech. S vložením pecnu na pečící plech souběžně vliju deci vody na ten spodní malý plech.  Peču 10 - 15 minut. Záleží, jak moc mi peče trouba.  Následně vyndám plech s vodou (pokud v něm tedy nějaká zůstala), odvětrám tím také trochu troubu. Snížím teplotu na 220 a peču už bez vody dalších 25 – 30 minut. Opět, podle výkonu trouby.

Nehledejte na něm nic „světoborného“ s přídavky semínek, kefírů, ořechů a čert ví, čeho ještě, to asi neumím. Je to obyčejný chléb obyčejné holky z lesa, světoborný macek :-), který znáte z fotek, který tak moc chutná nahatý E-lišce, a který zmákne kdokoli doma… Pak se na všechny ty hrůzy supermarketový můžete krajcvajc vyprdnout. Jinak, na netu jistě najdete tunu jiných receptů a zaručených rad, často od opravdových machrů, na což já moc času nemám, proto bez konzultací popisuju to, co v noci dělám :-)

S kamarádem Erichem, co bydlí přes čáru u nás na Pohoří, jsme pekli pecen v peci staré 15O let, v peci po pradědkovi a na dřevo. A vše se muselo ručně :-) Bochník na trhu našem v Pohoří pak stál 200 Kč a bylo vyprodáno do hodiny. Je pravdou, že byl velký a s Erichovo domácím uzeným nepřekonatelný!

 
«ZačátekPředchozí12345678910DalšíKonec»

Strana 10 z 40
Nae dobroty
TOPlist