World´s Marmalade Awards 2014… deset medailí, a všechno bude jinak!
Sobota, 01 Březen 2014 15:07

Přesně před rokem jsem si ze severoanglického Dalemainu přivezla dvě zlaté medaile a další ocenění z mistrovství světa ve výrobě marmelády, včetně titulů Nejlepší marmeláda na světě a Nejlepší řemeslný výrobce marmelády na světě. Z pěti marmelád-vzorků z mé manufaktury jich pět dostalo cenu.  Součástí následujícího šílenství jste nejspíše byli i vy. Ano, asi i Ty :-) A moc za to děkuji. Ze srdce moc.

Někteří si ale mysleli, že to byla třeba jen náhoda, někdo se jízlivě pousmál, jiný nevěřil, a rodiče se mě rovnou vysmáli. Co naplat, že moje marmelády následně obdržely dvakrát dvě zlaté hvězdy na extrémně náročné mezirezortní soutěži Great Taste Awards a další menší národní ceny. Pořád se nacházeli sarkastičtí trumpetové, a dokonce někteří čeští výrobci se nechali slyšet, že kdyby oni poslali vzorky…, tak by oni jistojistě vyhráli. Možná. Ale nestalo se loni, ani letos. A to tu jiné české zastoupení bylo. "Šikovná" madam z Jeseníků neváhala a do soutěže poslala skleničku, kterou jsem si dnes v ochutnávací místnosti spletla s mojí. Použila stejné sklo, etiketu, včetně její velikosti, úpravu, lýko, jen... ten obsah. Porotu tím nezmátla :-) A já si nakonec myslím, že je to škoda, že to také svědčí o lecčems. Také si myslím, že kvalita by měla být nad množstvím, že chuť by měla být nad ziskem a vlastní invence nad pohodlným, ale deklasujícím kopírováním… ale to už je jiný příběh,

Už v minulém roce však pár podnikavců nelenilo a započali s napodobováním produktů z konce světa. Dokonce se objevila další žena, na úpatí našich hor, která „obšlehla“ celý můj vítězný sortiment, též včetně etiketování, a začala ho prodávat - světe div se - vedle našich marmošek. Že se jedná o pokus trapný a o výsledek tohoto parazitování opravdu málo poživatelný, to neřešila ani ona, ani obchodník. Pořád se učím :-)

Do letošního ročníku WMA, který se opět konal na pomezí severní Anglie a Skotska, jsem poslala jedenáct vzorků. Z nich 2 vyrobila podle vlastní receptury Baruška, která je vedle mě tak dlouho, jako moje E-liška. Nastoupila do zaměstnání v manufaktuře v den porodu. Pomáhala na dálnici rodit a… zůstala u mě. Dnes mohu s určitostí potvrdit, že strčí do kapsy všechny ty vejtahy, kopíráky a pokusníky, kteří „zavařeninou od soukromníka“, zavařeninou nehorázně drahou a často nechutnou, nejednou zaplavili farmářské obchody. Moje Bára si z této prestižní marmeládové soutěže přivezla bronz a zlatou medaili! Gratuluji, Baruško! Jsi hvězda!

A já? Hm… bomba! Dámy a pánové, držte si klobouky, několik certifikovaných doporučení poroty, pár bronzových, nějaká stříbrná a tři zlaté medaile! Ano, o jednu více, než loni! A tomu už se přeci říká… pořádná náhoda :-)

Pro ty, které zajímá procedura technická, pak vězte, že nejlepší marmelády na světě jsem uvařila v pojízdné mikromanufaktuře, někde na mé roční European Marmalade Expedition… kus v Africe, kus na nejjižnějších plážích Evropy. Do soutěže je poslala z jihošpanělské Estepony, a o neuvěřitelném úspěchu, kterým jsem si zopákla zlaté medaile, jsem se dozvěděla v jedné malinké vesničce v Baskicku, kde jsem si od místní výrobkyně úžasných paštik a marmelád… právě kupovala jižní chutě. Pikantní. Příznačné.
Festival právě po dvou dnech končí a musím se pochlubit... nádvořím Dalemainu zavládla panika: už po obědě se vyprodala naše pomerančová s čokoládou Amedei Porcelana i citronová se šampaňským Cristal.

A konkurence? Z úplně celé Evropy, také Japonska, Afghánistánu, Severní Koreje, Nového Zélandu, Iráku, Filipín, Ameriky včetně ŇůJorku, Mexika, Jihoafrické republiky i pár z Čech… přes 2 000 soupeřů! V Austrálii dělali dokonce národní kvalifikaci :-) pro účast na WMA! Jedna Slovenka vtipně zvládla do kategorie sevilských pomerančů poslat... meruňky a zajistilo jí to zde mnoho "milé" pozornosti, ale to se asi naštěstí nikdy nedoví.

Manufaktura Blanky Milfaitové:

ZLATÁ MEDAILE --- Pomeranč & čokoláda Amedei Porcelana
Sladké BIO pomeranče ze sicilské Palagonie, sbírala jsem je loni v prosinci vlastnoručně, a nejlepší čokoláda na světě Amedei 70% Porcelana

ZLATÁ MEDAILE --- Citron & hruška, bourbon vanilka
Nejlepší citrony (BIO) na světě, z italského Sorrenta, vlastnoruční sklizeň z loňského prosince, hrušky z Novohradských hor, podzimní sklizeň, BIO bourbon vanilka z Madagaskaru

ZLATÁ MEDAILE --- Citron & Champagne L. Roederer Cristal Brut
Nejlepší citrony (BIO) na světě, z italského Sorrenta, vlastnoruční sklizeň z loňského prosince, šampaňské Louis Roederer Cristal Brut Vintage 2002… kdo ví, nepotřebuje dalších slov!

ZLATÁ MEDAILE --- Pomeranč & limetka, kardamom
Sladké BIO pomeranče ze sicilské Palagonie, loňská Blanky sklizeň, zpracováno na Srní, limetka a kardamom. Vlastnoruční dílo Barušky.

Další marmelády s medailemi: pomeranč s Earl greyem, čistý pomeranč, citron s vanilkou, pomeranč s růžovým grepem a kardamomem, klementinky s levandulí, mojito… limetky, barbadoský rum, máta, třinový tmavý cukr.

Exkluzivně vařeno metodou open-pan ve speciálních marmeládových měděných hrncích Mauviel, které do Čech vozí a moji expedici jimi podpořil pan Tomáš Lžičař, ze společnosti Thomas Spoon Prague & Wedgwood Prague. K ruční práci, za použití čistého citrusového pektinu a bez jakýchkoli strojů, byly použity nože světové špičky Wüsthof, věnované European Marmalade Expedition panem Michalem Bernatem ze společnosti Rösler Praha.

Mám pro vás dnes ale ještě jednu informaci. A moc si přeji, abyste ji pochopili.


Od teď bude vše jinak.

Představovala jsem si to jako Hurvínek válku, byla jsem naivní a hloupá. Mluvím o prvních měsících roku 2013. Věřila jsem, že mnozí budou sdílet moji touhu po absolutní gurmánské vášni, a že tato hodnota bude alespoň rovna jejich… touze po zisku. Hledala jsem půl roku. Stokrát chybovala. Několikrát se šeredně spálila a nakonec to vzdala.

U některých prodejců jsem měla trpělivost jen deset minut prvotní návštěvy. U dalších to bylo trochu dopisování, několika jsem marmeládu do prodeje dala. Komisně, na fakturu, prostě jinak, než zpočátku všichni ostatní. Zaškolovala personál, vysvětlovala, informovala, zdarma rozvážela. Jistě, vždy s ideály, že na prvním místě je sdílení dokonalosti, společný pocit nevšednosti, který se prolnul z výroby do prodeje. S pár prodejci jsem vydržela delší dobu, s předposledním jsem se rozloučila nyní. Než se dennodenně rozčilovat jen proto, aby jiní měli zisk, a nemít kvůli tomu čas a prostor na samotné vaření, pak budu ráda vyrábět méně. Nebo i málo. Budu dokonce ráda vyrábět i malinko, jen ale, aby to bylo pořád s tou mýtickou vášní a aby radost převládala…

Více jak 180ti obchodům jsem prodej odmítla rovnou a sedmdesátce zrušila jednání o umístění produktu. Mezi odmítnutými jsou i zlaté shopy na pražském letišti, sítě farmářských obchodů a luxusní gourmet butiky. Také do J. Meinla a jeho „chrámu lahůdek“, jak psali v MfD, do sítě Globusů, Coopů a desítek internetových obchodů jsme odmítla dodávat. V těchto dnech jsem ukončila jednání se všemi zahraničními zastoupeními. S poděkováním a omluvou. Zrušila kontrakt s Katarem, Římem i Lisabonem. Marmelády od března už nenajdete ani v Londýně, ani… nikde jinde. Omlouvám se i těm, kteří mě v posledních týdnech dovedli do Vídně a Bruselu (Kabire a Mirku), i do Norska. Také jsem zrušila účast na veletrzích v Itálii a Číně. Končím… Začala mě děsit představa výroby jako na běžícím pásu, narvaných regálů, kde spolu soupeří cenovky šizeného, představa honby na objemy, za bobtnajícím portfóliem prodejních míst a růžky vystrkujícím "profitem za každou cenu".

Nejspíše bude chyba ve mě. Nechci mentorovat a jsem prosta pranýřování, ale čím dál tím více chápu, že můj svět je jinde. Tak jako u výroby a selekce surovin, jako u výběru obalu a etiket jsem jiná, urputná a puntičkářská, tak i u prodeje jsem… jiná. Čert ví, zda lepší, či horší, ale jiná. A podle toho hledám jen sobě podobné blázny a snílky, idealisty a srdcaře.

Nenacházím. Samozřejmě po mé kavárně v Srní na Šumavě, kde šikovným kolegyním kraluje zázračná Baruška. Jinak končím… Moje dobrá marmeláda, jak jsme ji před dvěma lety pojmenovali, bude samozřejmě i nadále rozesílána poštou, a budu ji vozit po trzích, ale to je vše.  Nenašla jsem prostě nikoho, kdo by mojí marmeládu prodával s takovým nadšením, s jakým já ji vyrábím, a s jakým hledám to echt dobré ovoce, s jakým vymýšlím recepty a s jakým to vše společně s Baruškou přeměňujeme v zavařenou vášeň. Pro ostatní obchodníky už vyrábět nechci!

Jsem přesvědčena, že můj klient pochopil. On ví, že nekupuje jen marmeládu Blanky Milfaitové, ale kompozici vyladěných, unikátních a komerci nepodléhajících hodnot…  gurmánskou smyslnost, designovou lahůdku, jižní slunce a mořský vítr, vůni šumavských hvozdů a sílu bouře nad Pohořím, také můj postoj k životu.

To jsem Ti chtěla napsat, tedy říct. Tudy půjdu… a je jedno, kolik medailí mám a kam mě to otevírá dveře. Pochopila jsem jedno, ty nejdůležitější dveře mě to pomalu ale jistě zabouchávalo. Dveře do světa radosti z vlastní cesty. I o tom bude moje podzimní kniha.

 
Nae dobroty
TOPlist