News z Expo 2015, z expedic i manufaktury
Otvíračka v únoru a samolepka Ostrovní expedice
Středa, 20 Leden 2016 21:33

Přemýšlíte, jak Ostrovní expedici podpořit a mít zároveň… něco na památku? Co byste řekli na samolepku? Je vhodná i pro venkovní použití a připravena ve dvou velikostech :-) Tak šup, expediční lepka je k zakoupení ve Slunečné kavárně, hned vedle úžasných marmelád, šumavského medu a dortíků, které... prostě potřebujete a chcete :-)

Nezapomeňte, v únoru pro Vás máme otevřeno od čtvrtka do neděle od 12 do 18 hodin!

 
Měla bych rodit, ale místo toho... řídím vlak!
Sobota, 02 Leden 2016 16:04

 
Dobrá cesta... je jen ta s návratem!
Pátek, 01 Leden 2016 15:08

Jedni Cestu novou, progresivní, či jen prostě „jinou“ v námaze ukazují a razí, vlastně ji symbolizují, druzí ji poté pohodlně užívají a na ty první občas zapomenou, třetí by se nejraději jen… vezli.
Dnes však všem bez rozdílu přeji tu Cestu v roce 2016… jen dobrou, klidnou a bezpečnou - a aby se vždy dočkali ti nejdůležitější, ti, co na naše návraty čekají!

Vaše Blanka

 
Menu Štědrého dne sicilského
Sobota, 26 Prosinec 2015 09:00

Co jsme měli k obědu a večeři na Štědrý den? Lukulské hody, boží protnutí vůní a kouzel aragonské, francouzské, turecké, řecké, africké i italské – kontinentální – kuchyně. Čerstvé ryby bílé i červené, krevety, raci, chobotnice, mušle a jiné plody a dary moře, arancini šesti příchutí, krásná masa s rozmarýnem a naším domácím olejem na grilu, rafinované předkrmy i nepřeberné množství sýrů, klobásek, šunek a hlavně špeků, ovoce ze všech koutů světa, sladké krémy i zmrzliny, kterých je Sicílie rodištěm a… to byl jen začátek! To by šlo, myslím, to by bylo príma! Ale… neuvěříte :-) Večeři jsme prošvihli. Nebylo z toho nic.

Děda s Marií odjeli za příbuznými kamsi k Syrakusám a my poo vyrazili na procházku k moří. E-liška si přála stavět sněhuláka… z kamínků na pláži. Byl to takový klid, procházeli jsme se ruku v ruce, malovali do černého lávového písku koníky a princezny, házeli jsme žabky přes vlny putující z Tyrhénského do Jónského moře, a hledali poklad! Unaveni pak polehávali na pláži a pozorovali sluníčko, pomalu se blížící k La Montagna. Byl to takový nádherný odpůlden, až se najednou skrylo slunce za Etnu, padl chlad, a… než jsme došli domů, začalo se stmívat. Uděláte čaj, umejete potomka, trochu poklidíte a najednou je sedm. Slíbená pohádka o čertech, perník s pomerančovou marmeládou od Evičky, co k nám jezdí pomáhat, šálek melty a je čas jít na kutě. Večeře se tam prostě… nevešla.

Zato oběd! Ten vařil ještě děda, já pokukovala a partner si zoufal. Přejete si recept, jak to dělají všechny holky foodblogerky? Pak tedy: Tři druhy cuket, dvě divoké, jedna z nich s ostny, brambora, rajče, cibule, mrkev, melanzane, tedy lilek, artyčok, brokolice, červený květák. Kolik? Kolik chcete :-)

To vše omyjete, něco, dle velikosti, můžete překrojit na polovic a pak vložíte do hrnce se studenou vodou. Náš měl 12 litrů. Přidáte zlehka sůl. Vaříte do změknutí. Ano, správně, některé druhy zeleniny přidáváte do hrnce postupně, třeba rajčátka až ke konci, posledních dvacet minut. Jestli je na to pravidlo? Tvrdší zeleninu vaříme dříve, basta. Celkem tento veselý Ein Kessel Buntes bublal hoďku. Finální úprava? Prostě nandáte sběračkou na talíře, zalejete olivovým olejem a je hotovo :-) Lžíce ne, není to polévka, příborem se krájí samotná zelenina.

Kde je to kouzlo a rafinovanost? Nic tajemného nehledejte. Žádné koření, bylinky, příchutě…, však voňavá zelenina, čerstvá od sedláka, či divoká, nic víc nepotřebuje. Sůl s olejem už jen dokouzlí, co nám příroda darovala. A co jsme to uvařili jménem? Le verdure bollite. Jídlo tak prosté a chudé, jako Sicílie sama. Že to vařit nebudete? Docela chápu…, ale my to tu míváme docela často :-)

 
«ZačátekPředchozí12345678910DalšíKonec»

Strana 10 z 87
Nae dobroty
TOPlist